Катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ се включва  в Световния ден на астрономията

Заповядайте на вечер на астрономията на 8 октомври в Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“. Вход – свободен!


По случай Есенния световния ден на астрономията, 8 октомври 2016 г., катедра „Астрономия” към Физическия факултет организира Вечер на отворените врати в Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ в парк „Борисова градина“.

Денят на Астрономията (Astronomy Day) стартира от САЩ през 1973 г. и се провежда ежегодно с цел професионални астрономи и любители да предоставят възможност на широката общественост да се докоснат до красотата на нощтното небе. Събитието се реализира през пролетта и есента, като се избира събота, максимално близка до фаза на Луната – „първа четвърт”. По този начин нашият спътник е много подходящ за наблюдение през първата половина на нощта и същевременно не пречи много на наблюденията на по-далечни астрономически обекти.

Пролетната нощ на астрономията през тази година, 14 май, бе отбелязана от катедра „Астрономия” в София и Смолян.

На 8 октомври посетителите на Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски” ще могат да се докоснат до красотата на нощното небе чрез наблюдения с няколко телескопа и разнообразна популярна програма от кратки лекции, представящи астрономическата дейност в България. За осъществяването на проявата ще доприсенат с присъствието и наблюдателната си техника запалени любители астрономи от сдружение „Звездно общество“.

Пълната програмата за Вечерта на астрономията в Астрономическата обсерватория може да намерите тук.