Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза 14 май, Световния ден на астрономията, със специална Вечер на астрономията в Софийската обсерватория в Борисовата градина и в Планетариум Смолян.

Разнообразната програма в двата града включваше астрономически наблюдения, популярни лекции, информация образованието и изследвания в астрономията в България, забавни игри и демонстрации за най-малките, и рок-концерт. На забавен и достъпен език публиката откри красотата на Космоса и любовта на българските астрономи към разкриването на тайните на Вселената чрез популярни лекции. Бяха представени и възможностите за кариерно развитие, предоставяни от катедра „Астрономия“. Посетителите разбраха повече и за най-новата магистратура по „Астрономия и популяризация на астрономията“. Тя е отворена за всички кандидати, завършили бакалавърска степен, независимо от специалността. Повече за програмата можете да намерите тук.

В Астрономическата обсерватория в София в продължение на няколко часа над 450 души посетиха най-стария телескоп на постоянен фундамент в България, наблюдаваха Луната и Юпитер и разбраха повече за резултатите на българските астрономи. За най-малките посетители партньорите от Детски научен център „Музейко“ бяха подготвили специални ателиета, в което всеки бъдещ учен можеше да си сглоби пъзел на звездното небе. Наблюденията се проведоха и със специален телескоп, предоставен от сдружение „Звездно общество“.

В Планетариум Смолян учени и преподаватели от катедра „Астрономия” съвместно с колегите си от катедра „Метеорология и Геофизика” към СУ „Св. Климент Охридски” представиха актуалните си изследвания и възможностите за професионално обучение. Програмата в Смолян завърши с рок-концерт на група КОНТАКТъ, чиито членове са учени от катедра „Астрономия”.

Вечерта на отворените врати на 14 май бе организирана от катедра „Астрономия” със съдействието на Студентски съвет към СУ, Детски научен център Музейко, сдружение „Звездно общество“ и катедра „Метеорология и Геофизика”.