Есенният Световен ден на астрономията бе отбелязан с наблюдения и популярни лекции в Астрономическата обсерватория на СУ

При огромен интерес се проведе Вечерта на астрономията, която катедра „Астрономия” организира на 8 октомври по случай есенния Световния ден на астрономията в обсерваторията на СУ „Св. Климент Охридски”.

Посетителите имаха възможност да погледнат Луната през телескоп, да разговарят с учени и преподаватели, да се запознаят с научната и образователната им дейност чрез кратки популярни лекции. Бяха представени и възможностите за кариерно развитие, предоставяни по проекта EU Space Awareness, на който катедрата е официален партньор.

Гостите на Обсерваторията разгледаха най-стария телескоп на постоянен фундамент на Балканите, както и изложба от седем платна, разположена в подкуполното помещение. Изложбата представя кратко част от дейностите на катедра „Астрономия” и има още две копия, които могат да бъдат разгледани на етажа на Бъдещето в Детски научен център „Музейко” и във фоайето на Планетариум Смолян. Вечерта на астрономията на 8 октомври бе посетена от над хиляда любопитни граждани.