Близо 2500 души посетиха Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски” в Европейската нощ на учените 2016

На 30 септември т.г., в рамките на Европейската нощ на учените 2016, в най-старата астрономическа обсерватория в България, учени и преподаватели от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” посрещнаха близо 2500 любознателни българи, сред които множество младежи, родители, деца, ученици и студенти.

В програмата бяха включени разнообразни научнопопулярни лекции на астрономическа, метеорологична и геофизична тематика, представени на достъпно ниво. Българските учени представиха възможностите за кариерно развитие, предоставяни от катедра „Астрономия“ и „Метеорология и геофизика“. Гостите имаха възможност да се запознаят отблизо с научната работа, да разгледат изложба на катедра „Астрономия” и да погледна към звездите през най-стария телескоп на постоянен фундамент на Балканите.

На специалния Европейски кът гостите можеха да се запознаят с дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на Европейската комисия, а презентации по европейските проекти MA.R.CH. (MAke Science Real in sCHools, www.sciencemarch.eu) и EU Space Awareness (www.space-awareness.prg) показа защо науката е наистина добра кариерна стъпка.