Открития с българско участие: две нови близки екзопланети и най-добре изучената свръхземя

На 26 и на 33 светлинни години от Земята се намират близките звезди Gliese 486 и HD 260655. През 2021 г. проучване с водещ автор д-р Трифон Трифонов открива екзопланета около първата от тях –свръхземята Gliese 486b. Днес международен екип с българско участие докладва определянето на най-точните ѝ параметри и вътрешна структура. Във втора научна статия се съобщава и за откриването на две нови екзопланети със скалиста повърхност около звездата HD 260655.

В края на 2021 г. е изстрелян космическият телескоп „Джеймс Уеб“. Една от основните му задачи е изследване на атмосферите на екзопланети – планети в орбита около звезди извън Слънчевата система. За да може атмосферата на дадена екзопланета да бъде изучена обаче, трябва самата планета да минава пред диска на своята звезда, гледано от Земята. По време на този т.нар. пасаж, малка част от звездната светлина преминава през тънкия атмосферен слой на планетата и оставя свой отпечатък в спектъра. Изучаването на спектъра от своя страна позволява на астрономите да определят състава на атмосферата на планетата и доколко тя е подобна на земната.

Изследванията на близки скалисти екзопланети и анализът на техните атмосфери са изключително важни в търсенето на планети-близнаци на Земята. През 2021 г. международен екип учени публикува статия с водещ автор българският астроном д-р Трифон Трифонов за откриването на свръхземя около близката звезда  Gliese 486, само на 26 светлинни години от нас. „Gliese 486b най-вероятно ще бъде първата екзопланета, чиято атмосфера ще може да регистрира космическият телескоп “Джеймс Уеб“, споделя тогава д-р Трифонов. В ново проучване, което съчетава данни от множество наземни и космически телескопи, международен екип с участието на д-р Трифонов съобщава за измерване на най-точните параметри на свръхземята Gliese 486b, включително анализ на нейната структура. Водещ автор на изследването е д-р Хосе Кабалеро, който заедно с д-р Трифон Трифонов, е част от екипа на консорциума CARMENES, обединяващ единадесет научни институции в Испания и Германия.

Архивни данни от спектрографа CARMENES, монтиран на 3,6-метровия телескоп в астрономическата обсерватория Калар Алто в Испания, и други научни инструменти, са използвани и за потвърждение на откриването на две скалисти екзопланети около друга близка звезда – HD 260655, на 33 светлинни години от Земята. Новооткритите планети отново са свръхземи, с маси съответно от 1,2 и 1,5 пъти масата на Земята. Анализът показва, че температурите на повърхността им са много високи и не позволяват съществуването на живот от земен тип. Тъй като планетите обаче преминават пред диска на своята звезда и се намират на близко разстояние от нас, те също са сред най-подходящите цели за анализ от космическия телескоп „Джеймс Уеб“.

Двете научни публикации с българско участие за новите открития са публикувани в престижното списание Astronomy & Astrophysics. Работата на д-р Трифон Трифонов е подкрепена ot ръководения от него проект EXOplanetary dynamics and stability: Reverse Engineering of STable multiplanetary ARchitecTures (EXO-RESTART), финансиран чрез договор КП-06-ДВ/5 от 15.12.2021 г. с Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) по Национална научна програма (ННП) „Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука“ 2021 (ВИХРЕН-2021).

Научната публикация за двете новооткрити екзопланети около HD 260655 е достъпна тук.

Научната публикация за откритието около Gliese 486 е достъпна тук.

Повече за проекта EXO-RESTART можете да откриете тук.