Физическият факултет за поредна година се включва в Софийския  фестивал на науката

Българските учени представят пред обществото работата си и възможностите за образование, предоставяни от ФзФ на СУ, на тазгодишния Софийски фестивал на науката (10-13 май 2018 г.)

30 април 2018 г.
От 10 до 13 май София Тех Парк отново ще се превърне в истинска арена на знанието. По време на Софийския фестивал на науката 2018 учени от цял свят ще представят на достъпен език своята работа и най-новите идеи от предния фронт на науката. Събитието се организира от Британски Съвет България, Форум Демокрит, МОН, Столична Община и редица частни и институционални партньори. Софийският университет е партньор на Фестивала и тази година. В програмата участват учени от Физическия, Химическия и Биологическия факултети на СУ, Българския антарктически институт, учени от институтите на БАН, водещи международни лектори и експерти от всички области на науката и познанието, сред които и астронавтът от NASA Ричард Линехан! Цялата програма за Фестивала и информация за резервация на билети е достъпна тук.

По време на събитието учените от Физическия факултет на СУ са подготвили голямо разнообразие от интересни лекции и демонстрации. От 10 до 13 май можете да заповядате на отворения щанд на ФзФ, където учени от всички катедри ще покажат забавни научни експерименти. При ясно небе в обедните часове на 12 и 13 май (събота и неделя) екипът на катедра „Астрономия“ ще представи възможност за наблюдаване на Слънцето с телескоп, снабден със специален защитен филтър.

Като част от лекционната програма ще можете да се насладите на лекцията „Вселената след Стивън Хокинг“ (10 май), изнесена от Никола Каравасилев, докторант във ФзФ и ръководител на олимпийския отбор по астрономия на България. Тихомир Димитров, магистър в иновативната програма по „Астрономия и популяризация на астрономията“, ще предостави своя стартъп Space Academy – Космическа програма за деца, както и ще разкаже с какви предизвикателства ще се срещнат първите хора на Марс. сайта на Астрономическата обсерватория на СУ.

На 11 май от 18:30 проф. дфн Ана Пройкова ще представи значението на нанотехнологиите за медицината, а от 21:00 часа чл. кор. проф. дфн Николай Витанов ще разкрие тайните на квантовите компютри в своята лекция „Квантовите компютри – поглед отвъд границата на възможното“. Лекцията е посветена на 100-годишнината от рождението на Ричард Файнман, един от най-великите физици на ХХ в.

На 13 май от 11 часа международен екип с участието на астрономи от СУ ще представи премиерата на научно-театралната постановка „Дългият път към звездите“. Проектът се реализира с финансовата подкрепата на “Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд “Култура” и представя завладяваща възможност за публиката да се запознае със света на астробиологията и търсенето на втори дом за човечеството в далечния Космос. От 14 часа гл. ас. д-р Гергана Георгиева от катедра „Метеорология и геофизика“ към ФзФ ще разкрие каква е научната истината зад някои от най-известните Холивудски блокбъстъри. Заповядайте на Фестивала, за да откриете красотата и забавното в науката!