Рекорден брой посетители в Астрономическата обсерватория на СУ

В рамките на Деня на отворените врати на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ на 28 април 2018 г. в часовете след 16 ч. Астрономическата обсерватория в парк „Борисова градина“ бе посетена от над 4000 човека.

Посетителите имаха възможност да погледнат Слънцето и Луната с няколко телескопа, да чуят интересни лекции, представени на достъпен език, да разгледат обсерваторията, да разговарят с учени и да получат разнообразни безплатни информационни материали.

През първите часове, преди Слънцето да се скрие зад короните на дърветата на парка, посетителите имаха възможност да погледнат слънчевия диск и протуберанси на Слънцето с помощта на два специални телескопа. Луната бе достъпна за наблюдения в последните часове на събитието с най-стария телескоп на постоянен фундамент в България, както и с три преносими телескопа, разположени в двора на обсерваторията. В аудиторията „Акад. Никола Бонев“ лекции изнесоха преподаватели и студенти от катедра Астрономия и катедра Метеорология и геофизика. Хиляди посетители разгледаха 120-годишния телескоп в големия купол на обсерваторията и се запознаха с част от нейната история. Благодарение на „Астрономическа асоциация София“ всички гости на обсерваторията имаха възможност да получат безплатно различни броеве на вестник „Телескоп“.

В подготовката, и най-вече по време на събитието, екипът на катедра Астрономия бе силно подкрепен от докторанти, студенти и приятели. Катедра Астрономия благодари за цялостната техническа и логистична подкрепа при наблюденията на Слънцето и Луната на Даниел и Албена Рахневи, както и на Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“.

Освен в рамките на множеството безплатни събития, организирани от катедра Астрономия, обсерваторията на СУ „Св. Климент Охридски“ може да бъде посетена в края на всяка седмица срещу входна такса. През месец май дневни посещения в обсерваторията ще бъдат възможни от 17:00 ч. без предварително записване в дните събота и неделя. За посещения в други часове (дневни и вечерни) в дните петък, събота и неделя е необходима предварителна заявка на група от 6 или повече човека, одобрена поне ден преди посещението. Телефон за посещения – 0886 300 600. Актуална информация за събитията и възможностите за посещение на обсерваторията може да намерите на сайта на Астрономическата обсерватория на СУ.