Катедра Астрономия отбеляза за пореден път Световния пролетен ден на  астрономията с наблюдения и лекции пред хиляди посетители

Пролетният световен ден на астрономията на 21 април 2018 г. бе повод Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ да бъде отворена с вход свободен и разнообразна програма от лекции и наблюдения. Освен в София, популярни лекции бяха изнесени от преподаватели от катедра Астрономия и пред ученици в Бургас.

Над 2000 посетители в обсерваторията на СУ в парк Борисова градина имаха възможност да чуят интересни лекции, да погледнат Слънцето и Луната през телескоп, да разгледат обсерваторията и да разговарят с астрономи.

Преподаватели от катедра Астрономия гостуваха в ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ и АЕГ „Гео Милев“ в Бургас, пред близо 100 ученици, с лекции на теми: „Българската следа в галактиката Андромеда“ и „Ядра на активни галактики“.

На 28 април 2018 г. Астрономическата обсерватория на СУ отново ще отвори врати с вход свободен и богата програма от 16 до 22 ч. Поводът е Ден на отворените врати на Физическия факултет. Предвидени са наблюдения на Слънцето и Луната с няколко телескопа. Лекционната програма включва:

120 години Астрономическа обсерватория на СУ – доц. д-р Евгени Овчаров, катедра Астрономия

Екзопланети: В търсене на втора Земя – гл. ас. д-р Владимир Божилов

Активни галактични ядра – Пламена Петрова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“

Геофизика на Марс – дни преди старта на мисията InSight – гл. ас. д-р Милен Цеков, катедра Метеорология и геофизика

Как изучаваме океана от Космоса? – Ирина Ганчева, физик в катедра Метеорология и геофизика

Земетресения и цунами – доц. д-р Ренета Райкова, катедра Метеорология и геофизика

Фини прахови частици в Земната атмосфера – доц. д-р Гергана Герова, катедра Метеорология и геофизика

Демонстрация на метеорологични уреди – гл. ас. д-р Венцислав Данчовски

Очакваме Ви!