Вечер на астрономията на 14 май  в Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ и в Планетариум Смолян

По случай Световния ден на астрономията, 14 май 2016 г., катедра Астрономия към Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ организира две паралелни прояви в София и Смолян, достъпни за всеки заинтересован. Те ще се проведат в две емблематични за българската астрономия места: 

– Вечер на отворените врати в Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ в парк „Борисова градина“. Съорганизатори: Студентски съвет към СУ, Детски научен център Музейко и сдружение „Звездно общество“.
– Честване на Световния ден на астрономията в Планетариум-Смолян, заедно с катедра „Метеорология и Геофизика“. Събитието е част от Майските културни тържества на Община Смолян и се реализира по покана на Планетариум Смолян.

Астрономическа обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“

Вратите на Обсерваторията в Борисовата градина ще бъдат отворени от 16:30 до 22:00 ч. за всички любители на астрономията, които искат да я разгледат. При ясно време, с помощта на няколко телескопа, посетителите ще имат възможност да погледнат Слънцето и слънчевите петна, Луната, Юпитер и Галилеевите му спътници, и други подходящи за наблюдение обекти. Програмата включва разнообразни популярни лекции, представяне на някои от резултатите и откритията на учени от катедра Астрономия и постерна изложба на научната и образователна дейност на катедра Астрономия. Гостите ще се запознаят с вариантите за обучение и научна реализация у нас в сферата на астрономията и астрофизиката. Ще имат възможност за разговори и беседи, както с млади участници в световните олимпиади по астрономия, така и със студенти, докторанти и учени и преподаватели с дългогодишен опит. Пълната програма на събитието може да видите тук.

За осъществяването на проявата ще доприсенат с присъствието и наблюдателната си техника запалени любители астрономи от сдружение „Звездно общество“. Гости ще бъдат и партньорите на катедра Астрономия от Детски научен център „Музейко“, които ще покажат забавни научни демонстрации за малки и големи.

Планетариум Смолян

Честването на Световния ден на астрономията на 14 май в Планетариум Смолян започва в 18:00 ч. с популярни лекции на учени и преподаватели от катедра Астрономия и катедра Метеорология и Геофизика към Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“: „Българските изследвания на нови в галактиката Андромеда“, „Къде и как се раждат звездите?“, „Ще се обърне ли скоро магнитното поле на Земята?“ и „Какво ново научаваме за атмосферата и океана?“. Ще бъде представена постерна изложба на научната и образователна дейност на катедра Астрономия, а посетителите ще се запознаят с вариантите за обучение и научна реализация у нас в сферите на астрофизиката, метеорологията и геофизиката. Програмата ще завърши с концерт пред Планетариум Смолян на рок-група КОНТАКТъ, чиито членове са учени от катедра Астрономия. Пълната програма на събитието вижте тук.