Катедра „Астрономия“ гостува на Природонаучния музей в с. Черни Осъм

Екип от катедра „Астрономия“ представи научно-популярни лекции и наблюдения с телескоп в рамките на двудневен космически уикенд

На 15 и 16 октомври преподаватели и учени от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ гостуваха на Природонаучния музей в с. Черни Осъм. Събитието бе по покана на ръководството на музея и на работилница за знания „Две джуджета“ и е част от културния календар на община Троян.

Целта на двудневния космически уикенд бе да вдъхнови повече хора към изучаване на природните и космически науки, като амбицията е инициативата да стане ежегодно събитие. Лектори от катедра „Астрономия“ бяха: доц. д-р Евгени Овчаров, доц. д-р Тодор Велчев, доц. д-р Владимир Божилов и Пенчо Маркишки.

В рамките на събитието гостите на Музея успяха да научат повече за обучението по астрономия и астрофизика в Софийския университет, което има 130-годишна традиция и история. Бяха представени актуалните и предстоящи астрономически явления през 2022/2023 г., както и разнообразни оптични системи, използвани в астрономията. На популярен език всички посетители научиха повече за раждането, еволюцията и крайните етапи от живота на звездите, както и повече за търсенето на нови светове – екзопланети, близнаци на Земята. Бяха представени и актуалните данни за стандартния космологичен модел за възникването и еволюцията на нашата Вселена. В почивките между лекциите имаше възможност за наблюдения на слънчеви петна и протуберанси, а ясното небе в съботната вечер позволи посетителите да видят планетите Юпитер и Сатурн, галактиката Андромеда и други интересни небесни обекти с телескоп.