Световен ден на астрономията на 5 октомври в Астрономическата обсерватория на СУ

Традиционно Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ се включва в световния ден на астрономията с разнообразна програма за малки и големи:


– Наблюдения на Слънцето между 16 и 17 ч., и на Сатурн, Луната и други обекти след 19:30 ч. с няколко телескопа (при ясно небе)

– Демонстрации на Слънчев и изкуствен спектър

– Представяне на „Космическата академия за деца“ в двора на обсерваторията (от 16 до 18ч.) Автор е Тихомир Димитров, дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“

– Вкусен макет на Слънчевата система. Ако смалим планетите от Слънчевата система около 500 милиона пъти, то те биха били с размерите на добре познати ни плодове. Вижте кои са те!

– Изложба в двора – 30 красиви астрономически изображения, заснети с най-големите телескопи. Изложбата е изработена по случай Международната година на астрономията – 2009, с основен инициатор – Астрономическа асоциация – София.

– „50 години от стъпването на Луната“ – презентация-филм, изготвена от Десислава Антонова, дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“

– Разглеждане на обсерваторията и най-стария телескоп на постоянен фундамент в България.

– Попитай астронома! Ако имате въпроси, свързани с астрономия и астрофизика, попитайте ни!

– Кратки лекции на достъпен език (начало на лекционната програма – 17:00 ч.):

Астрономическата обсерватория на СУ – история

Къде се раждат звездите?

Странното магнитно поле на Меркурий

Тъмната Вселена

Произходът на елементите

Звездите в края на живота си

Познавате ли Слънчевата система? (викторина с награди)Очакваме Ви!