С разнообразни лекции и демонстрации и при ясно небе премина Европейската нощ  на учените в Астрономическата обсерватория на СУ
 

На 27 септември 2019 г. от 16 до 22 ч. Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ беше отворена с вход свободен и богата програма в рамките на традиционната Европейска нощ на учените.

Посетителите имаха възможност да чуят разнообразни лекции, представени от учени и студенти, да разгледат обсерваторията и изложба в двора, да видят интересни физични демонстрации, „вкусен“ макет на Слънчевата система и да докоснат метеорит. Освен лекционната програма в голямата сграда на обсерваторията, посетителите научиха интересни исторически факти от презентацията-филм „50 години от стъпването на Луната“, подготвена от Десислава Антонова, дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“.

Небето над София бе ясно и посетителите имаха възможност да погледнат Слънцето и слънчеви протуберанси, Юпитер, Сатурн и двойната звезда Албирео с няколко телескопа.
Гостите в обсерваторията в Европейската нощ на учените бяха около 1400.