Катедра „Астрономия“ се включи в Деня на отворените врати на Физическия  факултет с програма в Астрономическата обсерватория на СУ

На 20 април 2019 г. се проведе Ден на отворените врати на Физическия факултет на СУ. Програмата в Астрономическата обсерватория на СУ в парк „Борисова градина“ между 16 и 22 ч. премина при традиционно силен интерес. Около хиляда гости на обсерваторията се насладиха на богатата програма.

 

В първите часове на събитието любители на астрономията от всички възрасти имаха възможността да видят Слънцето и Слънчеви протуберанси и петна през четири телескопа, оборудвани с различни филтри. Наред с това посетителите научиха интересни факти за съвременната астрономия и астрофизика, благодарение на разнообразни лекции и изложба от изображения на астрономически обекти и явления, разположена из двора на обсерваторията. „Вкусен“ макет на планетите от Слънчевата система привличаше малки и големи, а всеки, който искаше, можеше да се докосне до истински метеорит, благодарение на Георги Пенев от Българското метеоритно общество. С падането на нощта, телескопите се обърнаха в най-различни посоки. Дълга опашка се изви пред купола на най-стария телескоп на постоянен фундамент в България. Във вечерния полумрак посетителите наблюдаваха планетата Марс, кратните звездни системи Алкор и Мицар и други интересни обекти. В програмата, освен екипа на катедра „Астрономия“, участваха преподаватели и докторанти от катедра „Метеорология и геофизика“ с лекции и демонстрации на метеорологични прибори. Емблематичният часовник на фасадата на „старата сграда“ отново посочва точното време, така както го е правил в продължение на десетки години през 20-ти век. Това стана възможно с безрезервната помощ от Димитър Кокотанеков, директор на НАОП „Джордано Бруно“ – Димитровград.

 

Следващото публично събитие в Астрономическата обсерватория е в пролетния Световен ден на астрономията – 11 май 2019 г., отново от 16 до 22 ч. Предварителна програмата може да откриете тук. Това ще бъде последното подобно събитие преди мащабните ремонти и реставрации на сградите на обсерваторията, които се очаква да започнат на 1 юли и ще се реализират благодарение на финансиране от СУ „Св. Климент Охридски“ и Аурубис България.