Отворени врати в Астрономическата обсерватория на СУ на 20 април и 11 май

На 20 април и на 11 май 2019 г., в часовете от 16:00 до 22:00 ч., Астрономическата обсерватория на СУ ще бъде отворена с вход свободен и разнообразна програма от кратки лекции на достъпен език и възможност за наблюдения на Слънцето и нощното небе (при безоблачно време). Посетителите и на двете събития ще имат възможност да разгледат обсерваторията и да поговорят с професионални астрономи, а също и да се докоснат до истински метеорити.

20 април – Ден на отворените врати на Физическия факултет

Традиционният Ден на отворените врати на Физическия факултет на СУ тази година е на 20 април. Програмата в Астрономическата обсерватория на СУ ще включва кратки лекции на достъпен език, представени от преподаватели, учени и студенти от катедра „Метеорология и геофизика“ и катедра „Астрономия“. Освен това, гостите на обсерваторията ще могат да разгледат обсерваторията, астрономическа изложба в двора, да наблюдават демонстрации на метеорологична апаратура. Благодарение на „Българското метеоритно общество“ посетителите ще имат възможност да видят различни видове метеорити. При ясно небе са предвидени наблюдения на Слънчевите протуберанси в началните часове на събитието, а към края – нощни наблюдения с няколко телескопа. Програмата започва в 16:00 ч., вратите на обсерваторията затварят в 22:00 ч. Вход – свободен. Плакат с програмата може да видите тук.

11 май – Пролетен Световен ден на астрономията

За пореден път пролетният Световен ден на астрономията ще бъде отбелязан с богата програма в Астрономическата обсерватория на СУ, отново от 16 до 22 ч. При ясно небе ще има възможност за наблюдения на Слънцето, Луната и други астрономически обекти. В аудиторията на обсерваторията е предвидена разнообразна програма от множество кратки популярни лекции, изцяло на астрономическа тематика. Лекторите ще бъдат основно от магистърската програма „Астрономия и популяризация на астрономията“. Между стените и под куполите на най-старата българска обсерватория, гостите ще научат интересни факти за нейната история, а и за най-новите открития и постижения на българските астрономи. Вход – свободен. Програма на събитието може да намерите тук.