На 7 ноември стартират допълнителните практически сбирки към  кръжока по астрономия към катедра Астрономия

Основните сбирки на кръжока по астрономия към катедра Астрономия продължават всеки четвъртък от 19:30 ч. Програмата до края на 2018 г. може да откриете тук. Освен тях, катедра Астрономия организира допълнителни сбирки към кръжока, които имат практическа и образователна насоченост. Практическата част на кръжока се провежда в сряда от 19:30 ч., през седмица, в Астрономическата обсерватория на СУ. Първата сбирка за тази учебна година ще бъде на 7 ноември 2018 г., като програмата е подходяща за деца над 12 г., както и за възрастни с интерес към астрономията. За разлика от основната част на кръжока (сбирките в четвъртък), практическата му част ще бъде достъпна само с предварително записване, като максимумът е 20 кръжочници. Програмата ще се води основно от студенти и докторанти към катедра Астрономия. Всички сбирки на кръжока са с вход свободен.

Програмата за цялата учебна година включва разнообразни теми. Сбирките до края на 2018 г. са на 7 и 21 ноември, и на 5 декември. Точните дати за сбирките през първите месеци на 2019 г. предстои да бъдат обявени.

1. Ориентиране по небето – 7.11.2018 г.

2. Как да използваме звездни карти? – 21.11.2018 г

3. Видове календари – 5.12.2018 г.

2019 г.

4. Как да си направим телескоп?

5. Тайните на астрофотографията

6. Как да наблюдаваме метеори?

7. Защо звездите са цветни?

8. Демонстрации на физични закони

Приемат се записвания до запълване на капацитета от 20 човека, на възраст над 12 год. Записванията за всяка дата са отделни.

За първата сбирка на практическата част на кръжока на 7 ноември, записванията стават от тук. Кръжочниците ще се запознаят с основни похвати за ориентиране по небето, ще научат какво представляват и как се използват измервателните уреди квадрант, октант и секстант. При ясно небе са предвидени наблюдения с телескоп.

Линковете за записване за останалите дати, ще бъдат обявени допълнително. За повече информация или отписване, моля пишете на dep.astronomy[at]gmail.com.