Посещения в Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски”

От 20 октомври в края на всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски”. Дневните посещения включват кратка интерактивна лекция, запознаване с исторически факти и разглеждане на обсерваторията. Вечерните включват и наблюдения с телескоп (при ясно небе).

Цената за посещение (групи от поне 6 човека):

Дневни посещения:
– 5 лв. за възрастни
– 3 лв. за деца (над 6 г.), пенсионери и студенти

Вечерни посещения:
– 7 лв. за възрастни
– 5 лв. за деца (над 6 г.), пенсионери и студенти

Посещенията ще стават в петък, събота и неделя с предварително записване, като в първите три дни (20-21-22 октомври) записване няма да е необходимо. Възможно е да има изключения, при които обсерваторията да не е достъпна за посетители, поради провеждането на лекции със студенти, конферeнции, семинари или ремонт. Телефонът за предварителни записвания ще бъде обявен допълнително.

На 20-21-22 октомври обсерваторията ще работи от 10 до 19 ч (дневни посещения) и от 20 до 22 ч. (вечерни посещения).

Освен платените посещения на обсерваторията, катедра Астрономия към СУ „Св. Климент Охридски” организира и множество популяризационни събития с вход свободен, като ежеседмичен кръжок по астрономия , вечери на астрономията и др. Благодарение на платените посещения обсерваторията ще бъде по-достъпна и ще има много повече възможности за поддръжката и обновяването й.