Стартира новата учебна година на кръжока по астрономия към  катедра Астрономия

Кръжокът по астрономия на катедра Астрономия се провежда от над 100 години, като негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България. Повечето от сбирките на кръжока се провеждат от 19:30 ч. в зали А205 или А207 на Физическия факултет с предварително определени тема и лектор. Акцентът на тези сбирки е българският принос в световната астрономия, а основни лектори са учени от катедрата и други астрономически институции от България и чужбина. Нивото на лекциите е подходящо за студенти и ученици с изявен интерес към астрономия и физика. Веднъж в месеца кръжокът се провежда от 19:30 ч. в Астрономическата обсерватория, Борисова градина. Тези сбирки са при свободна програма – разговори за актуални астрономически открития и събития. При ясно време има възможност за кратки демонстрационни наблюдения на планети, Луна и по-далечни обекти с няколко телескопа. Всички сбирки на кръжока са с вход свободен.

На 19 октомври 2017 г. от 19:30 ч. в зала А205 на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” доц. Кирил Стоянов от Института по астрономия с НАО при БАН ще открие новата учебна година на кръжока с разказ за „Звездната симбиоза” или „Защо са интересни симбиотичните звезди?”.

Програмата включва 6 лекции във Физическия факултет и две сбирки в Астрономическата обсерватория в парк „Борисова градина”.

Извън ежеседмичните лекции в четвъртък от 19:30 ч., предстои обявяването на допълнителна програма с практическа насоченост към кръжока. Разширената програма ще включва 15 сбирки през учебната година, които ще се провеждат в сряда от 19:30 ч. през седмица в Астрономическата обсерватория на СУ с вход свободен и предварително записване. Допълнителната програма стартира на 1 ноември 2017 г. и е подходяща за деца над 12 г., както и за възрастни с интерес към астрономията.