Лятната ваканция през миналата 2016 година беше гореща за някои хора от катедра „Астрономия“. Не заради жегите – доц. Тодор Велчев и докторант Александър Куртенков (междувременно защитил своята дисертация) участваха в игралния филм „3/4“, като част от сцените бяха заснети на територията на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Режисьорът Илиян Метев ни показва няколко мига/дена от живота на един български учен: частния и професионалния. Поканва ни да го придружим при идванията му до факултета и да „подслушаме“ разговорите му. Прави ни свидетели на неговите опити да общува със своите две деца вкъщи – къде успешно, къде не толкова. И ни кара да се замислим как протича всекидневието му и какво особено му липсва. Не само на него, но и на всички нас, които живеем в тази епоха и в тази страна. Светлите сцени във филма (на фона на по-скоро тъмната му визия) вдъхват оптимизъм, че липсите могат да бъдат запълнени. С повече човещина и усилия да влезем в ритъм, бил той 3/4 или неравноделен.

Филмът беше заснет от високо професионален екип, докато актьорите без изключение бяха аматьори. Но посвещението на всички в крайна сметка донесе плод. Една година по-късно дойде високо международно признание. На юбилейния 70-ти международен фестивал в Локарно (Швейцария), 2-12 август 2017 г., журито в конкурса „Съвременна режисура“ единодушно присъди голямата награда „Златен леопард“ на Илиян Метев за „3/4“.

На българските екрани филмът ще се появи вероятно през зимата. Официалната му премиера ще бъде на фестивала „Златна роза“ във Варна (30.IX – 7.X.2017 г.). Повече за кинотворбата можете да научите на страницата на филма във Facebook, от първите отзиви на критиката, както и от ексклузивното интервю на Илиян Метев за „Дневник“.

Част от екипа на „3/4“ при премиерата на филма в Локарно. Режисьорът Илиян Метев е вторият отдясно. Доц. Тодор Велчев е по средата (с черната фланелка).