Отворени врати в Астрономическата обсерватория на СУ на 30 септември и 1 октомври 2022 г.

Екипът на катедра Астрономия към Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ е подготвил разнообразна програма в Астрономическата обсерватория на СУ в рамките на Европейската нощ на учените (30 септември) и Есеният световен ден на астрономията (01 октомври).

Програмата и в двата дни е с вход свободен, стартира в 16:00 ч. и ще продължи до 22:00 ч. При ясно небе са предвидени наблюдения с няколко телескопа на слънчеви петна и протуберанси (преди 17 ч.), на Луната (преди 18 ч.) и на планетите Сатурн и Юпитер (след 20 ч.). Посетителите ще имат възможност да разгледат обсерваторията и изложба с астрономически изображения, да поговорят с астрономи и да се насладят на разнообразни демонстрации на физични експерименти. Детски научен център „Музейко“ ще гостува в обсерваторията през първите два часа на двете събития. Кратки научно-популярни лекции на достъпен език ще бъдат представени от преподаватели, учени и студенти, като темите са различни в двата дни.

Програмата в Астрономическата обсерватория на СУ на 30 септември е част от Европейската нощ на учените 2022 – проект SEARCH.

Тук може да откриете подробна информация за събитията от 16 до 22 ч. на 30 септември и на 1 октомври.

Очакваме Ви!