При силен интерес премина Денят на отворените врати на ФзФ в Астрономическата обсерватория на СУ

На 30 април се състоя Ден на отворените врати на Физическия факултет на СУ. Програмата бе в две части – от 11 до 16 ч. в основните сгради на факултета, а от 16 до 22 ч. в обсерваторията в Борисовата градина.

Въпреки неочаквания дъжд, който се изсипа в първия час на събитието в Астрономическата обсерватория, планираната програма бе реализирана изцяло. Посетителите имаха възможност да наблюдават Слънчеви петна и протуберанси с четири телескопа, да разгледат обсерваторията, най-стария телескоп на постоянен фундамент в България, музейна експозиция със стари уреди на катедра „Астрономия“ и изложба с астрономически изображения. Разнообразни демонстрации на физични експерименти бяха представени от Николай Теохаров и Тома Томов. Традиционно на събитието гостува Детски научен център „Музейко“ с интригуваща програма за по-малките. Осемте лекции се състояха в дворното пространство на обсерваторията и също преминаха при силен интерес. Програмата завърши с наблюдения на обекти от нощното небе.

Катедра Астрономия благодари на всички докторанти, студенти, колеги и приятели, които направиха възможно успешното реализиране на събитието.

На 7 май 2022 г. е Световният пролетен ден на астрономията. Очаквайте скоро подробности за програмата от 16 до 22 ч. в Астрономическата обсерватория на СУ.