Kосмическият телескоп Джеймс Уеб – онлайн сбирка на кръжока по астрономия на 11 ноември

На 11 ноември 2021 г. ще се проведе онлайн (по изключение) сбирка на кръжока по астрономия с лектор д-р Николай Николов от Space Telescope Science Institute, САЩ. Темата е „Kосмическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА: Инфрачервен поглед към Вселената“.

По традиция всички лекции на кръжока по астрономия се провеждат само в присъствен формат, през учебната година, всеки четвъртък от 19:30 ч. Поради продължителната, наложена от мерките, невъзможност за провеждане на събития на живо, през летните месеци на тази година катедра Астрономия организира осем сбирки на кръжока в извънучебно време. От средата на октомври всяка седмица във времето на кръжока (всеки четвъртък от 19:30 ч.) в youtube-профила на катедрата е видео-премиерата на лекциите от август и септември. Следващата премиера е на 4 ноември от 19:30 ч. – „Гравитационни лещи: Тайните очила на Вселената“ – лекцията на доц. Галин Гюлчев заснета през август месец.

На 11 ноември по изключение ще се проведе онлайн лекция. За „Kосмическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА: Инфрачервен поглед към Вселената“ ще разкаже д-р Николай Николов, учен отговарящ за калибрирането на инфрачервените прибори на телескопите Джеймс Уеб и Хъбъл в контекста на наблюденията на пасажи на екзопланети. Николай е сред водещите световни учени, изучаващи разнообразието в химическия състав, наличието или отсъствието на облаци и мъгли в атмосферите на екзопланети, и формирането на планетите. Завършва бакалавърска и магистърска степен по физика и астрономия към катедра Астрономия в СУ, докторантура в Хайделберг, развива астрофизични изследвания в Германия, Англия и САЩ през последните 15 години.

Не пропускайте онлайн сбирката и подгответе предварително своите въпроси към д-р Николов!

11 ноември 2021г., 19:30 ч., онлайн лекция
https://us02web.zoom.us/j/89992950470?pwd=d3UyM2pvdXFORDZXbm5rMmZTTHpnQT09
Meeting ID: 899 9295 0470
Passcode: 952191

Очакваме Ви!