Планетариум Смолян и катедра Астрономия отбелязаха годишнината от  изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята

На 4 октомври 2018 г. от 16:30 ч. екипът на планетариум Смолян представи премиерно, пред пълната с ученици, граждани и гости на Смолян, Звездна зала програма „История на космонавтиката“. В програмата увлекателно се проследяват ключови моменти от десетилетията на овладяване на космическото пространство. От първите опити за изстрелване на ракети в Космоса, до най-новите съвременни мисии до пределите на Слънчевата система и плановете за пилотирани полети до Марс. Автор на програмата е Стефка Михалевска.

От 17:30 ч. в Звездната зала на планетариума студенти и докторанти към катедра Астрономия представиха на достъпен език три популярни презентации. Калина Стоименова разказа за екзопланетите, Ганчо Ганчев – за Слънчевите и Лунните затъмнения, а Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“, разказа за първите стъпки в астрофотографията.

На събитието присъстваха студентите от втория випуск на магистърската програма „Астрономия и популяризация на астрономията“. В практиката им по „Астрофотография“, освен участие в популяризационно събитие, бяха включени и наблюдения с телескопи, заснемане на интересни астрономически наблюдения и явления, лекции и упражнения, свързани с телескопи, детектори и оптика, обработка и калибровка на изображения.