„Космосът и Земята” събра учители от цяла България

За поредна година Физическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, съвместно с Министерството на образованието и науката, организира лятна школа за учители по природни науки. Програмата от разнообразни лекции и практически занятия бе реализирана основно от катедра Астрономия и катедра Метеорология и геофизика. Партньори на събитието са IBM България и Детски научен център Музейко.

Между 10 и 14 юли близо 50 учители от цяла България участваха в лятната школа „Космосът и Земята”. Занятията бяха разделени тематично по блокове и дни с акцент върху най-актуалните и интересни теми в областта на астрономията, метеорологията и геофизиката.

Във вечерните часове на 11 юли школата се пренесе в сградите и двора на Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски” в парк „Борисова градина”. Докторанти, студенти и преподаватели от катедра Астрономия проведоха кратко обучение за практическа работа с телескопи. Учителите се запознаха с компонентите на една наблюдателна система и основните стъпки при сглобяване и настройване на преносим телескоп.

Участниците в лятната школа посетиха Детски научен център Музейко. Специално подготвената от екипа им програма включваше представяне на оригинални научни демонстрации и практически задачи за деца, както и цялостна обиколка на научния център. Бяха представени и различни образователни програми, предлагани от Музейко за деца.

Организаторите на събитието благодарят на участниците за избора на школата и позитивната обратна връзка по отношение на образователната програмата и практическата й насоченост.