Първата практика на студентите от „Астрономия и популяризация на  астрономията” премина успешно

Между 24 и 28 май премина успешно първата практика на студентите магистри по „Астрономия и популяризация на астрономията”. Лекциите, упражненията и престоят бяха в хотел „Green Life Apartments Pamporovo”, като част от занятията се проведоха в НАО Рожен и планетариум Смолян.


От есента на 2016 г. катедра Астрономия към Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” стартира уникална за целия свят магистърска програма „Астрономия и популяризация на астрономията”. Част от учебната програма през втория семестър е практическия курс „Астрономически наблюдения”, който се проведе в НАО Рожен, Пампорово и планетариум Смолян. Въпреки неподходящите за наблюдения атмосферни условия, практиката премина изключително успешно. Разнообразните занятия включваха – теоретично и практическо обучение по разнородни оптични наблюдателни системи, оптико-технически особености при преносими телескопи с различни монтировки, наблюдателни ограничения, координатни системи, комуникация на астрономията, симулиране на представяне на научно-популярна лекция във враждебна среда и други.


Престоят беше в комфортните условия на хотел „Green Life Apartments Pamporovo”, където беше осигурена и зала за лекции. При няколко посещения в НАО Рожен студентите се запознаха отблизко с 50/70 см Шмид и 2 м RCC телескопи, както и с детайлите и особеностите, които притежават наблюдателните системи. Също така научиха за възможностите на оптичната лаборатория в НАО Рожен и посетителския център там. Занятията завършиха със запознаване с възможностите на апаратурата в планетариум Смолян и програма от кратки научно-популярни лекции, изнесени от студентите пред граждани и гости в планетариума.