Астрономическите наблюдателни задачи в програмата включват променливи звезди, екзопланети, нови и свръхнови, астероиди, комети, спътници на големите планети, звездни купове, галактики, астрофотография, Слънце. На разположение на участниците са над 15 телескопа от различен тип с апертура на главното огледало – 35, 28 и 20 см. Наблюдателната техника е оборудвана с професионални цифрови камери с широки и тесни филтри. Някои телескопи са с фотоапарати. Част от телескопите с голяма апертура са на разположение на участниците специално за визуални наблюдения на атрактивни небесни обекти и явления през цялото време. През деня със специални филтри визуално и фотографски се наблюдават слънчеви петна и протуберанси. Участниците се разделят на малки групи (от 3-4 човека), за да може всеки да има равен достъп до техниката.

Част от предвидените обучителни модули и демонстрации засягат обработка и анализ на астрономически изображения, работа с каталожни данни, следене на метеорологичната обстановка със специално инсталирани прибори на място и пряка връзка с данните от НИМХ, включително от радиосонди от метеорологични балони, достъп до моментни сеизмични данни и анализ на такива.

Богатата лекционна и практическа програма на лятната школа включва основни теми от астрономията, астрофизиката, метеорологията и геофизиката. Част от вълнуващите теми, които ще бъдат разгледани, включват изследвания на екзопланети, космическия телескоп „Джеймс Уеб“, астрономически явления, ориентиране по нощното небе, работа с телескопи, мащабите на Вселената, как се прави и представя прогноза за времето, сеизмична активност на планетите в Слънчевата система, изследване на климата на Земята от Космоса, представяне на научни резултати пред обществото и много други. Освен от СУ „Св. Климент Охридски“ в лицето на учени от катедра „Астрономия“ и катедра „Метеорология и геофизика“, участващи в школата лектори ще има и от Института по астрономия с НАО Рожен към БАН, от Института за Космическия телескоп в Балтимор, Мериленд, САЩ, от Института SETI към НАСА, от Института по астрономия „Макс Планк“ в Хайделберг, Германия и др. Също така ще участват синоптици от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), както и популярни лица, представящи прогнозата за времето.

Очаквайте скоро програмата за школата през 2023 г. по дни и часове.

Програмата на първото издание на школата от юли 2022 г.