Кръжокът по астрономия с разнообразна присъствена програма през август месец

След година и половина прекъсване, от 10 август 2021 г. Кръжокът по астрономия към катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ възобновява присъствените си сбирки с лекция на доц. д-р Тодор Велчев – „Лесно ли е да направиш звезда?“

Акцентът на сбирките на кръжока е българският принос в световната астрономия, а лектори са учени от катедрата и други астрономически институции от България и чужбина. Нивото на лекциите е подходящо за широк кръг от хора с изявен интерес към астрономия и физика.

Поради ограниченията за присъствени събития, наложени през март 2020 г., планираната програма на кръжока до юни месец 2020 г. бе прекъсната, като последната реализирана сбирка бе лекцията на д-р Динко Атанасов от CERN – „Физиката на градивните клетки на материята: Лабораторията ISOLDE в CERN“. Част от предвидените сбирки за пролетта на 2020 г. ще се проведат през предстоящия август месец. След лекцията на доц. Велчев на 10 август (вторник), само два дни по-късно – на 12 август (четвъртък) един от най-успешните българи-астрономи, възпитаник на катедра „Астрономия“, занимаващ се с търсене и изследване на екзопланети – д-р Веселин Костов от NASA, ще разкаже за последните си изследвания. На 19 август Георги Пенев ще ни запознае с „Метеоритите, които промениха света“, на 26 август ще погледнем през „Тайните очила на Вселената – Гравитационните лещи“ с доц. д-р Галин Гюлчев, а в последния ден на август проф. дфзн Асен Пашов ще ни разкаже за „Тайните на нощното небе в поляризирана светлина“.
Изброените сбирки ще се проведат в най-голямата зала на Физическия факултет – А207, като ще бъдат заснети и публикувани през есента в youtube-профила на катедра „Астрономия“.
На 17 август кръжокът ще се проведе в Астрономическата обсерватория на СУ в парк „Борисова градина“. Пенчо Маркишки ще разкаже за „Предстоящите астрономически явления и събития“, а при ясно небе са планирани и наблюдения с телескоп.
Всички сбирки са с вход свободен и начален час – 19:30 ч., като ще бъдат проведени при спазване на всички актуални ограничителни мерки.
Очакваме Ви!
Повече информация за предстоящите събития тук.

Катедра „Астрономия“ благодари за дизайна и оформлението на плакатите за кръжока на Десислава Антонова, дипломиран магистър по астрономия от програмата „Астрономия и популяризация на астрономията“.