Две сбирки на кръжока по астрономия на 23 и 30 септември

В последните два четвъртъка на месец септември (23 и 30.09) от 19:30 ч. ще се проведат в присъствен формат сбирки на Кръжока по астрономия към катедра „Астрономия“ към ФзФ, СУ.

През август 2021 г. бяха реализирани част от отложените от пролетта на 2020 г. лекции в програмата на Кръжока. Предстоящата на 23 септември 2021 г. лекция първоначално бе планирана за май месец миналата година. Лекторът Трифон Трифонов е изявен учен в областта на търсенето и изследването на екзопланети. Възпитаник на катедра „Астрономия“, понастоящем работи в института „Макс Планк“ в Хайделберг, Германия. Сбирката ще се проведе в двора на Астрономическата обсерватория на СУ в парк „Борисова градина“ от точно 19:30 ч. Д-р Трифонов ще ни запознае със „Съвременните методи за откриване и характеризиране на екзопланети“. Само два дни по-рано (21.09) той ще бъде гост в поредната инициатива на RATIO в кино Cabana с лекция на тема „На лов за екзопланети“. Двете лекции ще бъдат различни и взаимно допълващи се.

На 30 септември от 19:30 ч. доц. д-р Камен Козарев от Института по астрономия с НАО към БАН ще ни запознае с „Развитието на радиоастрономическата обсерватория LOFAR-BG.“ В българската професионална астрономия наблюденията в оптичния диапазон имат своята дългогодишна традиция. Но през последните месеци е в ход и сериозно развитие на радиоастрономията, благодарение на инфраструктурен проект към МОН. Предстои изграждането на голям радиотелескоп в България, който ще бъде част от световната мрежа LOFAR. За бъдещите дейности, както и за очаквания принос в световната наука, ще ни разкаже инициатора на проекта – д-р Козарев. Допълнително ще бъде обявено мястото на провеждане на сбирката на 30.09. При благоприятна прогноза лекцията ще бъде в двора на обсерваторията. При очаквано дъждовно време, ще бъде с ограничен съобразно мерките капацитет в зала А207 на Физическия факултет на СУ. Следете тук за актуална информация.