Катедрата

Обучение

Състав

Обсерватории

Новини

Семинари

Контакти

За студентите

26.09.2018 Катедра Астрономия в основно училище "Св. Св. Кирил и Методий",

село Давидково


На 25 септември част от екипа на катедра Астрономия гостува на ученици, преподаватели и жители на село Давидково, област Смолян, с популярни лекции и наблюдения с телескоп.

По покана на д-р Станимир Банчев и колегията на основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в село Давидково, представители на катедра Астрономия към СУ „Св. Климент Охридски“ разказаха на учениците интересни факти от над 120-годишната българска астрономия и обясниха кога, как и защо наблюдаваме Слънчеви и Лунни затъмнения. Учителите бяха обучени как да работят със звездни карти и преносими телескопи. След вечерния полумрак в красивото и чисто небе над Родопите, ученици, учители и жители на Давидково имаха възможност да научат как да се ориентират по нощното небе, запознаха се с някои от най-ярките съзвездия, и наблюдаваха Марс и Луната с два телескопа. Катедра Астрономия подари на училището подвижни звездни карти и енциклопедии по астрономия.

Представителите на СУ „Св. Климент Охридски“ са възхитени от желанието и хъса, с които екипът на училището работи с младите хора и поддържа материалната база. Гостуването на катедра Астрономия в живописния край на село Давидково бе първото, но със сигурност няма да е последното.

*За контакти: evgeni[at]phys.uni-sofia.bg


Катедра Астрономия, Физически Факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5, София 1164