Катедрата

Обучение

Състав

Обсерватории

Новини

Семинари

Контакти

За студентите

17.10.2017 Стартира новата учебна година на кръжока по астрономия към

катедра Астрономия


Кръжокът по астрономия на катедра Астрономия се провежда от над 100 години, като негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България. Повечето от сбирките на кръжока се провеждат от 19:30 ч. в зали А205 или А207 на Физическия факултет с предварително определени тема и лектор. Акцентът на тези сбирки е българският принос в световната астрономия, а основни лектори са учени от катедрата и други астрономически институции от България и чужбина. Нивото на лекциите е подходящо за студенти и ученици с изявен интерес към астрономия и физика. Веднъж в месеца кръжокът се провежда от 19:30 ч. в Астрономическата обсерватория, Борисова градина. Тези сбирки са при свободна програма - разговори за актуални астрономически открития и събития. При ясно време има възможност за кратки демонстрационни наблюдения на планети, Луна и по-далечни обекти с няколко телескопа. Всички сбирки на кръжока са с вход свободен.

На 19 октомври 2017 г. от 19:30 ч. в зала А205 на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” доц. Кирил Стоянов от Института по астрономия с НАО при БАН ще открие новата учебна година на кръжока с разказ за „Звездната симбиоза” или „Защо са интересни симбиотичните звезди?”.

Програмата за октомври, ноември и декември е достъпна тук, включва 6 лекции във Физическия факултет и две сбирки в Астрономическата обсерватория в парк „Борисова градина”.

Извън ежеседмичните лекции в четвъртък от 19:30 ч., предстои обявяването на допълнителна програма с практическа насоченост към кръжока. Разширената програма ще включва 15 сбирки през учебната година, които ще се провеждат в сряда от 19:30 ч. през седмица в Астрономическата обсерватория на СУ с вход свободен и предварително записване. Допълнителната програма стартира на 1 ноември 2017 г. и е подходяща за деца над 12 г., както и за възрастни с интерес към астрономията.

*За контакти: evgeni[at]phys.uni-sofia.bg


Катедра Астрономия, Физически Факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5, София 1164