Катедрата

Обучение

Състав

Обсерватории

Новини

Семинари

Контакти

За студентите

03.08.2015 Доц. Антоанета Антонова от Физическия факултет на СУ е част от международен екип, наблюдавал за първи път полярно сияние извън Слънчевата система

Международен екип от астрономи, воден от Грег Халинан (Калтех, САЩ), между които и доц. Антоанета Антонова от катедра Астрономия на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", наблюдаваха за първи път полярно сияние извън Слънчевата система. Учените са използвали радиотелескопа Very Large Array в Ню Мексико, 5-метровия телескоп „Хейл“ в Калифорния и 10-метровите телескопи на обсерваторията „Кек“ в Хаваите (САЩ). Откритието бе публикувано в най-престижното научно списание "Нейчър" на 30 юли 2015 г.

За 25 години това е едва втора публикация в "Нейчър" с участие на астроном от Софийския университет. По повод на тази публикация пред британския вестник „Гардиан“ доц. Антонова отбелязва, че откритието е кулминацията на работа по изследване на природата на обекти, наречени кафяви джуджета, продължила десетилетие.

Полярното сияние, един милион пъти по-мощно от земния му аналог, бе наблюдавано в магнитосферата на кафявото джудже LSR J1835 + 3259 от съзвездието Лира, което се намира на 18.5 светлинни години от нас. Кафявите джуджета, открити едва през 1995 г. и наричани понякога "несъстояли се звезди", са обекти, по-масивни от планетите, но твърде малки, за да запалят в недрата си термоядрените реакции, осигуряващи енергията на звездите. Те са трудни за изследване, защото са много хладни (800-2500 градуса) и имат изключително ниска светимост.

Полярното сияние е оптично явление, срещано над полярните райони на Земята като драперия от бързо движещи се разноцветни светлини в небето. Образува се в следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Най-мощните полярни сияния в Слънчевата система се наблюдават на Юпитер. В изследването се предполага, че подобен тип явления, но с много по-голяма мощ, са характерни за кафявите джуджета.

*Източник на информацията - https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/novini_i_s_bitiya/doc_antoaneta_antonova_ot_fizicheskiya_fakultet_na_su_e_chast_ot_mezhdunaroden_ekip_nablyudaval_za_p_rvi_p_t_polyarno_siyanie_izv_n_sl_nchevata_sistema

*За контакти: tony[at]phys.uni-sofia.bgКатедра Астрономия, Физически Факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5, София 1164